Gruwel

foto's
Gienke Deuten
persberichten
speellijst

Door Gienke Deuten

Een benauwde absurditeit


"Toen zij de deur openden die koude winternacht, was er niets te zien en werd niemand verwacht"

In een Victoriaans landhuis krijgt een deftig echtpaar onaangekondigd bezoek. Ze negeren de bel, maar de geheimzinnige gast glipt binnen en lijkt niet van plan ooit nog te vertrekken. Voor het echtpaar is zijn blijmoedige aanwezigheid een tergende kwelling die hen langzaam tot waanzin drijft.

Voor Gruwel laat theatermaker Gienke Deuten zich inspireren door de Amerikaanse schrijver en illustrator Edward Gorey (1925 -2000). Een eenling met een elegant gevoel voor gruwelijkheden. Zijn geestige verhalen gaan over sinistere wezens, eenzame figuren in bontjassen, lege ruimtes in grote landhuizen en regen die nooit ophoudt.

Gruwel is een verontrustende, verstilde en prachtig vormgegeven voorstelling over wat er gebeurt als je stelselmatig de ogen sluit voor de sluimerende onrust die in je nek hijgt.

Theatermaker Gienke Deuten schept graag chaos in de orde. Bij Firma Rieks Swarte maakte ze indruk met Nachtschade, Hi Ha Heijermans en Happy Garden. Naast voorstellingen voor volwassenen heeft ze ook meerdere jeugdvoorstellingen op haar naam staan, waaronder Vuurtoren Wacht en Beet! Bij Het Houten Huis en meer recentelijk Niet huppelen! Van Raaijmakers & Geerlings. Deze laatste voorstelling won een Zilveren Krekel in 2014.

Première
Kerstavond, 24 december 2014 in Toneelschuur Haarlem.

Credits

Concept: Gienke Deuten
Gemaakt en gespeeld door: Job Raaijmakers, Johannes Bellinkx en Mijke Werkema.
Muziek: Dennis van Tilburg
Vormgeving: Liesje Knobel
Dramaturgie: Dorine Cremers
Kostuums: Sanne Lips

Met dank aan Isabelle Keijser

Speelperiode: 2014/2015 & 2015/2016

Boekingen

Interesse in het boeken van deze voorstelling? Neemt u voor meer informatie, prijzen en beschikbaarheid contact op met Wilma Kuite van Alles voor de Kunsten: wilma@allesvoordekunsten.nl of bel: 020 423 58 26.

Trailer

 

 

 

 

 

PERSBERICHTEN

Persbericht Gruwel

SPEELLIJST